Lederkurs i beredskap og sikkerhet

PÅMELDING HER

Pris for Modul A (10 timer): 850 kroner.
Sted: Lærernes hus, Osterhaugsgt. 4, Oslo (Utdanningsforbundets kurssenter)
Dato/tid: Torsdag, 5.juni kl.0900-1500 (inkl. enkel lunsj).

Pris og program for påfølgende moduler (resterende 30 timer) oppdateres senere.

Bakgrunn

Flere organisasjoner i arbeidslivet har i etterkant av de mange utredningene relatert til Norges sikkerhet, som ble ferdigstilt våren 2023, identifisert et behov for et lederutdanningskurs, både i offentlig og sivil sektor. Hendelser etter den tid, bl.a. den sterkt forverrede situasjonen i Midtøsten, har ytterligere aktualisert behovet for å forstå den geopolitiske situasjonen og kunne trekke slutninger som kan omsettes i lokale beredskapstiltak i ulike virksomheter.

Gjennomføring

Lederkurset er lagt opp i moduler der det innledningsvis gis et grunnlag for bedre å forstå verden rundt oss og de kreftene som driver den bekymringsfulle utviklingen vi er vitne til. Deretter legges fokus mer over på hvordan norske myndigheter arbeider med beredskapstiltak i bredeste forstand, både på sentralt, regionalt og lokalt nivå. I den siste modulen legges det vekt på hva lederen kan gjøre av konkrete tiltak for at egen virksomhet skal stå best mulig rustet til å kunne drive videre under en krise- og/eller beredskapssituasjon. Også samspillet mellom sivil beredskap og militære behov vil bli nøye belyst.

Kurset vil undervisningsmessig basere seg på både fysiske og digitale samlinger, noe som muliggjør at dette kan gjennomføres med en moderat merbelastning for deltakerne. Totalt består kurset av 40 timer.

Faglig og arrangementsteknisk ansvarlig

Akademisk Studieforbund og Kompetanseforbundet har sammen utarbeidet kurskonseptet og detaljeringen av det faglige innholdet i modulene.

Modul A – En verden i omveltning

Konsekvenser for Norge

Leksjons-nummerTema og innholdForeleserMerknader
A-1 (2 t)Et globalt utsyn
Geopolitikkens tilbakevending. Amerikansk politikk i endring og globale ringvirkninger. En redusert sikkerhet gjennom internasjonale organisasjoner. Undergraving av FN-paktens grunnleggende tanke om at alle stater har samme suverene rettigheter. Ustabilitet og risiko for krig, globalt, regionalt og lokalt. En mer fragmentert verden, ideologisk, politisk og økonomisk. Havenes frihet, global handel og konsekvenser for forsyningskjedene.
Arne Bård Dalhaug, Generalløytnant (P)Her ser vi på de overordnede globale endringene, og kreftene som driver dem.
A-2 (2 t)Russland som trussel mot Norge
Desinformasjon, «fake news», etterretning, cyber og hybrid krigføring. Russland som militær konvensjonell trussel. Lovlig virksomhet med sikkerhetspolitiske ringvirkninger, «forskningstokt» og «fiskebåter».
 Denne leksjonen setter søkelys på russisk adferd i fred, og i en eskaleringsfase
A-3 (2 t)Kina som sikkerhetsutfordring for Norge
Kina som global aktør og som supermakt. Stormaktsrivalisering. Kinas bruk av internasjonale organisasjoner. Risikoer knyttet til strategisk avhengighet, utsatte forsyningskjeder, og Kina som «verdens fabrikk». Hva er akseptabel avhengighet av Kina og hva kan man kjøpe og selge av teknologi. Kinesiske interesser i Norge og i Arktisk og på Svalbard, og anknytningen til Russland.
  Tydeliggjøre hva slags type «trussel» Kina er og hvorfor denne er forskjellig fra Russland.
A-4 (2 t)Etterretningstrusselen mot Norge – kontraetterretning
Hvordan opptrer utenlandske agenter i og mot Norge i 2025? Cyberoperasjoner og rekruttering av kilder. Beskytte tilgang på varer av militær betydning for Russland og Kina. Hva er fiendtlig etterretning særlig interessert i?
PSTDette handler om «hverdags-trusselen», den vi alle kan møte hele tiden.
A-5 (2 t)Trusselen mot digital infrastruktur
Situasjonsforståelse, trusler mot egen virksomhet og avhengigheter. Hva er skjermingsverdig? Hva er kritisk infrastruktur og hvordan den bedre kan forsvares? Cybersikkerheten, generelt og hvordan kunstig intelligens både kan bidra til beskyttelse og være en trussel. Nasjonal verdikartlegging. Næringslivets rolle i nasjonal sikkerhet. Enkeltindividers rolle i nasjonal sikkerhet. Risikoreduserende tiltak ved ansettelse i stillinger som ikke krever sikkerhetsklarering.
NSMDette handler om «hverdags-trusselen», den vi alle kan møte hele tiden.


Kortfattet bekrivelse av de tre neste modulene (B, C og D)

Modul B: Norge og Totalforsvaret (Tentativt 10 timer)
Justis- og beredskapsdepartementet har det overordnete ansvaret for beredskap i Norge. Det har siden Totalberedskapskommisjonen ble nedsatt i januar 2022 vært tenkt mye omkring hvordan totalberedskapen kan gjenoppbygges i Norge. Denne la frem sin utredning i juni 2023 og siden det vært arbeidet systematisk med å gjenoppbygge en kapasitet for, og en kultur for å tenke totalberedskap i Norge. Dette har bl.a. materialisert seg i Totalberedskapsmeldingen (TBM) som ble lagt frem i januar i år. TBM ser bl.a. på hvordan totalberedskapen må henge sammen på alle nivåer fra egenberedskap og gjennom kommunalt, regionalt og helt opp til sentralt nivå. TBM har en bred tilnærming til alle sider ved beredskapen i Norge, både hva angår offentlig og privat sektor, og ikke minst samarbeidet disse to imellom. Kurselevene vil få god anledning til å sette seg grundig inn i hvordan den moderne tenkningen er innenfor totalberedskapsområdet i Norge, herunder de viktigste aktørene og hvem som har hvilke roller og ansvar.

Modul C: Totalforsvaret og sivil støtte til militær innsats (Tentativt 10 timer)
Totalforsvaret og sivilt-militært samarbeid går på mange måter hånd i hånd. Mange bedrifter og virksomheter har ressurser som vil være helt sentrale for forsvaret av landet i tilfelle krise og krig. Både i Langtidsplanen for Forsvaret og i TBM tydeliggjøres at i krig vil Forsvaret ikke kunne bistå sivile myndigheter som i fredstid, fordi Forsvaret vil være bundet opp i å løse militære oppgaver. Alle sektorer med ansvar i totalforsvaret vil bli pålagt å utarbeide planer for støtte til militære styrker i krise og krig, og sektorene må hensynta militære behov i sin beredskapsplanlegging. Regjeringen vil derfor bygge felles grunnlag for sivil beredskapsplanlegging for å sette sivile sektorer i stand til å understøtte militær innsats og håndtere andre uønskede hendelser. Det vil bli lagt vekt på å formidle til kurselevene bredden, kompleksiteten og omfanget av den sivile støtten både våre egne styrker og allierte vil ha behov for i tilfelle av kriser og krig.

Modul D: Min bedrift/virksomhets plass i det fremtidige Totalforsvaret (Tentativt 10 timer)
En leder er ansvarlig for at egen bedrift/virksomhet også skal kunne fungere best mulig i krise og krig. Sterkt forenklet kan man si at det må etableres beredskap for alt det man absolutt ikke kan greie seg uten, f.eks. nødstrøm. Ledere trenger derfor å kunne gjennomføre en sårbarhetsanalyse av egen virksomhet med siktemål å avdekke hva som vil kreves for å kunne holde f.eks. en produksjonslinje gående med en mer redusert tilførsel av innsatsfaktorer, eller hvordan sentrale samfunnsvirksomheter fortsatt må kunne opprettholdes selv ved fiendtlige angrep på kritisk infrastruktur. I denne siste modulen av kurset er tanken at elevene vil bli delt opp gruppevis basert på hvilke sektorer i samfunnet de kommer fra og at de vil få anledning til å drive praktisk beredskapsplanlegging sammen med kyndige veiledere.

Relevante bakgrunnsdokumenter

Forsvarskommisjonen
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2023-14/id2974821/

Totalberedskapskommisjonen
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2023-17/id2982767/

Forsvarssjefens fagmilitære råd
https://www.forsvaret.no/aktuelt-og-presse/publikasjoner/fagmilitaert-rad

Langtidsplanen for Forsvaret
https://www.regjeringen.no/contentassets/27e00e5acc014c5ba741aacfff235d99/no/pdfs/prp202320240087000dddpdfs.pdf

Stortingets behandling av Langtidsplanen med romertallsvedtak – Innst 426 S
https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2023-2024/inns-202324-426s/?m=2&c=False

Totalberedskapsmeldingen
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-9-20242025/id3082364/
Forsvarsanalysen 2025 https://www.ffi.no/publikasjoner/forsvarsanalysen-2025/_/attachment/download/46fbec48-d978-4523-b9f8-e92521935cef:7f30f32edd4fbce7846c4bf894a4e079bcfcba32/25-006%20Forsvarsanalysen%202025.pdf

Etterretningstjenesten – trusselen mot Norge
https://www.etterretningstjenesten.no/publikasjoner/fokus

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet – Risiko 2025
https://nsm.no/getfile.php/1314212-1738741587/NSM/Filer/Dokumenter/Rapporter/Risiko%202025.pdf

Nasjonal trusselvurdering – PST
https://www.pst.no/globalassets/2025/nasjonal-trusselvurdering-2025/nasjonal-trusselvurdering-2025_no_web.pdf

Nasjonal transportplan
https://www.regjeringen.no/contentassets/aaee20cf5a9e468ea97fd51638c42407/no/pdfs/stm202320240014000dddpdfs.pdf

Du liker kanskje også...